Дигитализиране на бизнеса

Има много причини да дигитализирате бизнеса си. Технологиите за дигитална търговия могат да улеснят работата от всяка точка, да разширят потенциалната ви клиентска база, да ви помогнат да управлявате бизнеса си по-ефективно, да направят взаимодействието с клиентите ви по-смислено и по-удобно и да подобрят работата на вашите служители. Като цяло инструментите за дигитална търговия включват нови технологии, които са възможни благодарение на интернет, мобилните мрежи и дигитализираните устройства. Това включва и електронната търговия - търговски трансакции, извършвани чрез интернет.

Онлайн продажба

Ако се интересувате от дигитализация на бизнеса си, стартирането на онлайн продажби на вашите продукти или услуги може да е добра първа стъпка. Можете да продавате чрез собствен уебсайт, пазарна платформа или и двете. 

Дигитални плащания

Разбира се, ако ще продавате онлайн, трябва също така да можете да получавате плащанията по дигитален път. Има много видове технологии за дигитални разплащания - кредитни, дебитни и предплатени карти, мобилни портфейли и безконтактни плащания. Тези технологии работят чрез NFC безжични комуникации, SSL сертификати и други способи. 

Дигитално управление на вашия бизнес

Препоръчително е да разгледате дигиталните инструменти, които да ви помогнат да управлявате вашата верига на доставки и на запаси. Чрез дигиталната верига за доставки може да предвидите къде биха възникнали проблеми, а инструментите за прогнозиране ще ви дадат приблизителна оценка колко единици от продукта може да продадете. Дигиталните счетоводни инструменти също биха ви помогнали за счетоводния баланс и да се придържате към бюджета си.

Сигурност и измами

При дигитализацията е необходимо да приложите мерки за сигурност и предотвратяване на измами. Освен това ще трябва да отделите време, за да се уверите, че всичките ви дигитални активи (като вашия уебсайт, канали в социални медии или коментарните рубрики) са актуализирани и функционират правилно.

Да продаваш онлайн

Продажбата на вашите продукти или услуги онлайн е добра идея поради няколко причини:

• Възможността за клиентите да купуват от вас, без да се налага да посещават физически магазин би направила вашия бизнес достъпен за много по-широк кръг от потребители

• Пазаруването онлайн може да е по-удобно за вашите клиенти

• Продажбата онлайн намаляват разходите ви за търговско пространство

• Клиентите получават възможността да разгледат вашите стоки онлайн, преди да си закупят лично

Ако все още нямате уебсайт, научете как да го създадете, преди да започнете да продавате онлайн. Много хора правят онлайн покупки в движение, така че ще трябва да се уверите, че вашият сайт е адаптиран за мобилни телефони. Освен това присъствието в мрежата е важно, дори да не можете да продавате продуктите си онлайн, за да сте сигурни, че клиентите ви ще получат важна информация бизнес ви, вашето местоположение и работно време.

Създаването на онлайн магазин може да звучи предизвикателно, но задачата може да бъде изпълнена сравнително лесно, само с няколко стъпки.

Изграждане на онлайн магазин

Използвайте платформа за електронна търговия, за да създадете своя онлайн магазин. Тези инструменти, които лесно можете да намерите в интернет, ви позволяват да настроите бекенда (частта, която обработва всички данни като цени, промоции, изображения на продукти, подробности за поръчката и изпълнение) и фронтенда (това, което онлайн купувачите виждат и с което взаимодействат) във вашия магазин. Изберете платформа за електронна търговия, която можете да интегрирате в текущия си уебсайт. При подбора на платформа за електронна търговия, трябва да вземете предвид и наличните функции, като например възможността за възстановяване на средствата и връщането на стоката, уведомяване на клиентите, когато даден продукт е разпродаден, и функционалността за бързо актуализиране на уебсайта. Сигурността е друга характеристика, която трябва да вземете предвид: дали тази платформа за електронна търговия е била обект на успешна хакерска атака и какво тя прави, за да гарантира сигурността на личната информация на клиентите?

След като изберете вашата платформа за електронна търговия, ще трябва да изберете изображение или „тема“ за фронтенда на вашия магазин. Уверете се, че съответства на външния вид и стила на вашия съществуващ уебсайт и бранд. След това качете снимки и описания на вашите продукти. Ако имате физически продукт, уверете се, че снимките са с висока разделителна способност, направени от няколко различни ъгъла и показват продукта на чист фон, без други обекти. Ако вашият продукт не е физически, изберете снимки, които ще покажат на клиентите какво е преживяването, свързано с него.

Важно е също така да напишете убедителни описания на вашите продукти и услуги. Използвайте кратки описания, но не забравяйте да очертаете всички характеристики и предимства на продукта. Ако продуктът е физически, добра идея е да включите неговите размери и тегло. Не забравяйте да добавите и друга подходяща информация като време за доставка или как да се използва продуктът.

Бихте помогнали на клиентите си да се ориентират във вашия онлайн магазин, като подредите продуктите си в категории. Например, групирането на облеклата в мъжки, дамски и детски категории, а след това в подкатегории като блузи, панталони и обувки ще помогне на хората да намерят по-бързо това, което търсят.

Вашият онлайн магазин трябва да има също така политика на връщане на стоката. Това е важна предпоставка за привличане на клиентите, така че не забравяйте да отделите време за обмисляне на тази политика. 

Получаване на плащанията

Често платформата за електронна търговия, която сте използвали, за да създадете своя онлайн магазин,  предоставя и начин за онлайн плащания. Ако не е така, ще трябва да създадете опция клиентите да предоставят информация (като номер на кредитна или дебитна карта), както и начин вашата компания да съхранява сигурно тези данни. За да подобрите сигурността, можете да вземете SSL сертификат за вашия сайт, за да шифровате данните на картодържателя. Научете повече за цифровите плащания.

Продажби чрез онлайн пазар

Ако създаването на онлайн магазин звучи твърде прекалено за вас в момента, помислете за продажба на продуктите си чрез онлайн пазар. Много пазари са проектирани така, че физически лица и малки фирми да могат лесно да създадат своите уеб магазини и да започнат да продават бързо. Има различни видове пазари, които могат да паснат на вашия бизнес модел:

• Електронна търговия: Продавайте продукти чрез уебсайт на външен търговец, който продава различни марки

• Социална търговия: Продавайте продукти през каналите на социалните медии чрез публикации, коментари, чатботове, форуми или всякакви други начини

• Супер приложение: Продавайте продукти чрез уеб приложение, което обединява съдържание от различни онлайн източници и го показва на едно място за удобство на потребителя, без той да напуска приложението.

Дори да имате вече интернет магазин, продажбата чрез онлайн платформа може да увеличи продажбите ви и да помогне на повече хора да научат за вашия бизнес. Продажбата през множество канали ще се отрази благоприятно на вашия бизнес. Често тези платформи дават насоки относно доставките и обработката на плащанията.

Доставка и изпълнение на поръчката

Независимо дали продавате чрез собствен магазин или през пазарна платформа, навременното изпълнение на поръчките е много важно за вашия бизнес. Дайте информация на клиентите си кога могат да очакват поръчките им да пристигнат и се уверете, че цената ви за доставка е разумна. Предложете безплатна доставка на клиенти, чиито покупки надхвърлят определена сума, за да насърчите по-големи поръчки. Има няколко големи спедиторски компании, които можете да използвате, за да изпълняват поръчките. Определете коя компания ще бъде най-удобна, бърза, достъпна и надеждна за вашите нужди при доставките.

Преценете дали ще трябва да правите доставки в чужбина и определете условията за изпращане на поръчки до други страни.

Дигитално управление на бизнеса

Освен да продавате онлайн и да взаимодействате дигитално с клиенти и служители, можете да използвате дигитални инструменти, които да ви помагат да управлявате бизнеса си по-ефективно. Кои инструменти ще използвате, зависи до голяма степен от типа бизнес, който имате. Например, ако продавате потребителски стоки, прогнозирането на търсенето и на производството на продукта вървят ръка за ръка. Внедряването на дигитални инструменти, които автоматизират взаимодействията между тези критични бизнес операции, намалява риска да поръчате твърде много или твърде малко от вашия производител.

Дигиталната верига за доставки

Дигиталната верига за доставки започва оттам, където свършва традиционната - тя ви помага да предвидите нуждите и да предприемете действия. Дигиталната верига за доставки може да бъде добър вариант за свързване на всички онлайн програми, които ползвате, за да управлявате бизнеса си. Например, когато се уверите, че вашата система за управление на наличностите и счетоводната ви система отразяват една и съща информация за продажбите от вашия уебсайт или онлайн магазин, това ще ви помогне да избегнете счетоводни или инвентарни грешки.

Подходящо ли е за вашия бизнес създаването на дигитална верига на доставки?

Според проучванията, дигиталните вериги за доставка могат да намалят разходите с 10% до 20% и да увеличат приходите с 4% до 6%, ако са интегрирани в цялата организация. Означава ли това да изоставите традиционната си верига за доставки? Не. Вашата традиционна верига за доставки трябва да допълва дигиталната. Избягването на човешки и технологични грешки изисква обединяването на дигиталните и традиционните вериги за доставка.

Управлявайте уверено фирмата си заедно с Visa