Потребителски опит с дигитална търговия и плащания

Независимо дали продуктът/ услугата, които предлагате, са дигитални или физически, в отношенията ви с клиентите вероятно ще има и дигитални аспекти, като посещения на вашия уебсайт, получаване на маркетингови материали и взаимодействия за ангажиране на клиентското внимание. 

Чрез дигитализирането на бизнеса си вие ще получавате данни, свързани с преживяванията на вашите клиенти. Посредством анализ на данните ще разберете какво можете да подобрите. Например, ако имате много посетители на уебсайта, но малко онлайн покупки, най-вероятно сайтът ви не е удобен или не представя добре продуктите/услугите. Прегледайте генерираната аналитична информация и определете къде могат да бъдат направени подобрения.

Ангажиране  на клиента

Ангажирането на клиентите е практиката, чрез която ги свързвате  с вашата марка и продукти, така че да бъдат насърчени да ги закупят отново, защото знаят как да ги използват и как да им бъдат полезни. 

Социалните медии са удобев инструмент за ангажиране на клиентите. Можете да ги използвате като:

• Публикувате ръководства, за да научите клиентите как да използват вашите продукти

• Информирате клиентите за всички нови продукти, които може да предлагате

• Чуете от клиентите как използват вашите продукти или какви нови продукти биха искали

• Насърчите клиентите да публикуват постове за вашите продукти в собствените си канали в социалните медии, за да ги превърнете в посланици на вашата марка

Клиентско обслужване

Необходимо е също така да помогате на клиентите си, когато срещнат проблем с вашите продукти.

Предоставянето телефонен номер или имейл адрес на клиентите на, за да се свържат, в случай че имат въпроси или притеснения, е ефективен начин да получавате обратна връзка от тях и да смекчите евентуалните негативни възприятия. Обмислете възможността след направена покупка да изпратите на клиента съобщение с информация за контакт, за да може да се свърже, ако има нужда от помощ при използване на вашия продукт или услуга.

Клиентите могат също така да се свързват чрез социалните медии, ако имат въпрос или притеснение. Следете внимателно каналите си в социалните медии за такива съобщения и не забравяйте да им отговаряте. Откликването на въпросите на клиентите е от решаващо значение, за да се гарантира, че те имат положителен опит с вашата марка. Това означава, че те биха могли да купуват от вас отново или да ви препоръчат на своите приятели и семейство.

Друг начин да осигурите контакт с клиентите си е чат функцията на вашия уебсайт. Някои уеб разработчици и технологични компании предлагат инструменти за създаване на функция за автоматизиран чат с помощта на изкуствен интелект, така че клиентите да могат да задават въпроси по всяко време и бързо да получават отговори.

Връщане на закупена стока

Създайте политика на вашата компания за връщане на направените онлайн покупки. Предлагането на безплатно връщане може да бъде важно предимство за клиентите при продажбите,  но в същото време може да увеличи разходите за управление на вашия онлайн бизнес. Средният размер  на възвръщаемост от уебсайт за електронна търговия е 20 процента, така че можете да стъпите на този показател, за да определите колко може да ви струват върнатите стоки.

Независимо каква е вашата политика на връщане, трябва да се уверите, че на уебсайта тя се намира на лесно за откриване място и съдържа ясни инструкции как продуктът да бъде върнат. 

Подкрепата и ангажираността на клиентите си имат цена, но спечелването на лоялността им, която ще донесе повторните покупки и ще ги задържи при вас са много по-ценни. Това е също начин да разграничите вашата компания от фирмите на вашите конкуренти.

дигитални разплащания

Ако смятате да дигитализирате бизнеса си, трябва да помислите за възможност за дигитални разплащания. Ако тази възможност липсвата, вашият бизнес може да търпи загуби.

Видове дигитални платежни технологии

Съществуват различни и много видове дигитални начини за плащане, базирани на различни технологии. 

Картови технологии

Дебитните, кредитните и предплатените карти позволяват няколко начина за плащане на стоки или услуги. За да правят покупки във вашия онлайн магазин, клиентите могат да въведат своето име, адрес за фактуриране, номер на карта, дата на изтичането й, CVC или кода за сигурност. Предплатените карти работят много подобно на дебитните или кредитните карти, но те се зареждат със средства предварително, вместо да бъдат свързани с банкова сметка. Те могат да бъдат закупени в много магазини и активирани и презареждани на уебсайтовете на доставчиците на карти.

Някои кредитни, дебитни и предплатени карти могат да са снабдени с функция „плащане чрез докосване“, която осъществяве плащането чрез безжична комуникация (NFC). Тази технология, подобна на Bluetooth, може да се използва и в ключодържатели, мобилни телефони, смарт часовници и по-малки карти

Плащания чрез дигитални устройства

Същата технология за безжична комуникация (NFC), която позволява плащане с  карти чрез докосване, може да позволи на клиентите да плащат с мобилните си телефони или дигитални часовници. Като търговец можете да приемате тези плащания с четец на карти или със собствено дигитално устройство. Това e удобно за клиентите, защото не е необходимо да носят картите си със себе си. За търговците плащането чрез докосване е едновременно по-бързо и по-хигиенично от други методи на плащания, които налагат по-дълги взаимодействия с клиентите, въпреки че изисква по-нов четец на карти.

Съществуват и P2P (човек към човек) решенията за плащане обикновено се използват за небизнес трансакции (плащане между приятели, семейство и т.н.), но те могат да бъдат и опция за приемане на бизнес плащания.

Управлявайте уверено фирмата си заедно с Visa